Voorkomen is beter dan verwijderen. Helaas kent iedereen het wel; heb je je muren pas geschilderd en alles ziet er weer lekker fris uit, totdat er door een klein ongelukje een hinderlijke vlek op je muur ontstaat. Wat doe je dan? Opnieuw schilderen? Vaak is dat niet nodig, maar je wil wel de vlekken zo makkelijk en goed mogelijk verwijderen. In dit blog vertellen je meer over het behandelen van allerlei soorten vlekken en bieden we een gratis vlekkenwijzer aan. Dat komt altijd van pas.
Water als reiniging
Water alleen is vaak niet voldoende om te reinigen. Water heeft namelijk de neiging om samen te trekken tot bolvormige druppels. Dit komt door de hoge oppervlaktespanning van water. Op een vet oppervlak vloeit het meeste water weg zonder het vochtig te maken. Daarom bevatten wasmiddelen, en andere reinigingsmiddelen, oppervlakte actieve stoffen, ook wel OAS genoemd. Deze verlagen de oppervlaktespanning van het water. Het schoon te maken materiaal kan zo goed vochtig worden gemaakt en daardoor kan het water het vuil in de oplossing brengen. Daarnaast kunnen OAS allerlei soorten vuil aan zich binden, zoals olie- en vetvervuilingen. Oppervlakteactieve stoffen bestaan altijd uit een lange waterafstotende staart, hydrofoob en een waterminnende kop, hydrofiel. Deze zorgen er samen voor dat de vuildeeltjes losgeweekt (kop) en ingekapseld (staart) worden door de OAS. Daarna kan het vervuilde object worden nagespoeld met schoon water om zo de ingekapselde vuildeeltjes voorgoed te laten verwijderen.
Vlekken en muren, geen fijne combinatie
Natuurlijk wil je van geverfde muren zo lang mogelijk genieten. Een vlek op een muur overkomt bijna iedereen weleens. Om deze te verwijderen zonder de hele muur opnieuw te schilderen, is het handig om te kiezen voor een kwalitatief goede verf. Deze verven zijn beter bestand tegen schrobben en wrijven bij het verwijderen van een vlek. In de keuken en badkamer is er meer kans op vlekken op de muren. Kies hier dan ook voor afwasbare verf. Is er toch een vlek op je muur gekomen, was deze dan zo snel mogelijk af. Hoe langer je wacht, hoe meer kans de vlek heeft om dieper door te dringen in de verflaag. Verwijder de vlek ook altijd met water en een juist gekozen vlekverwijderaar, zo voorkom je onnodig wrijven en daarmee aantasting van de verflaag.
Vlekken in stof
Er zijn vele verschillende soorten stof. Sommige vlekken zijn makkelijk te verwijderen doordat je het stuk stof in de wasmachine kunt wassen. Wanneer dit niet mogelijk is, moet je andere maatregelen nemen. Ook hier geldt weer, laat de vlek niet intrekken of opdrogen. Dit bemoeilijkt het verwijderen. Nadat er een vlek is ontstaan verwijder de restanten met een lepel van buiten naar binnen. Dit om de vlek niet groter te maken. Behandel de vlek daarna op de juiste manier. Onze vlekkenwijzer kan je daarbij helpen. Heb je de juiste vlekverwijderaar niet voorhanden? Zorg dan dat de vlek vochtig blijft totdat je de juiste middelen hebt om de vlek te behandelen. Een ingedroogde vlek is namelijk vele malen lastiger te verwijderen.
Vetvlekken? Zo kom je er vanaf
Geen enkele vlek is natuurlijk prettig, maar door vetvlekken lijkt iets al gauw viezer dan het daadwerkelijk is. Ook lijken ze lastiger te verwijderen dan andere vlekken. En vetvlekken zijn vaak makkelijker te verspreiden over een groter oppervlak. Daarom wil je zo snel mogelijk van de vlek af. In veel gevallen werkt ammoniak of een ontvetter zoals HD60, prima. In andere gevallen zoals vlekken in stof, is wasbenzine het te gebruiken product. Denk er in alle gevallen aan, dat vet niet oplost in water! Zoals eerder verteld, heeft water een hoge oppervlaktespanning. Dus alleen met een natte doek zul je geen enkele vetvlek op welke ondergrond dan ook, kunnen verwijderen.
Bloed, ei, yoghurt
Eiwithoudende vlekken zoals bloedvlekken, en vlekken van bijvoorbeeld ei, yoghurt, chocolade en pudding, zijn vaak gemakkelijker weg te krijgen met koud water dan met warm water. Bij het gebruik van warm water stollen de eiwitten namelijk sneller. Hierdoor hecht de vlek zich beter aan het materiaal met als gevolg dat de vlek lastiger te verwijderen is. Pas op met het gebruik van bleekmiddel bij dit soort vlekken. Naast dat bleekmiddel de stof kan aantasten, zorgen de proteïne in bepaalde stoffen ook voor een reactie met het bleekmiddel.
Vlekkenlijst
In onze vlekkenlijst hebben wij een overzicht staan van de meest voorkomende vlekken op diverse ondergronden. Daarbij staat er per vlek en ondergrond een product genoemd dat gebruikt kan worden voor het verwijderen van de vlek. Vraag nu deze vlekkenwijzer gratis aan!