Veiligheidsbladen ook wel MSDS documenten genoemd. Welke informatie staat erin?

Veiligheidsbladen ook wel MSDS documenten genoemd. Welke informatie staat erin?

Veiligheidsbladen ook wel MSDS documenten genoemd. Welke informatie staat erin? 1024 536 Bleko

Veiligheidsbladen, iedereen die met gevaarlijke stoffen of mengsels werkt heeft hier mee te maken. Maar waar zijn deze bladen nu voor bedoeld? En welke informatie bevatten de bladen? Deze informatie en meer kun je terug vinden in dit blog.

Is een MSDS document verplicht?

Een Material Safety Data Sheet, afgekort MSDS, wordt ook wel veiligheidsinformatieblad genoemd. Het is verplicht voor elk product of mengsel dat als gevaarlijk wordt geclassificeerd door de CLP-verordening. Deze verordening betreft de indeling, etikettering en verpakking. ( Classification, Labelling en Packaging). De CLP-verordening is geldig voor de hele EU. Hierdoor ontstaat er één geheel voor de indeling en etikettering van bepaalde chemische stoffen. De risico’s op het verkeerd interpreteren van etiketten van producten die van buiten je eigen land komen, worden op deze manier sterk verminderd. Het bijvoegen van een MSDS sheet, in de officiële taal van het land waar het product op de markt wordt gebracht, is wettelijk verplicht.

Waar moet een veiligheidsblad aan voldoen?

Een veiligheidsinformatieblad (VIB) is een gestructureerd document met informatie over de risico’s van een gevaarlijke stof of preparaat en aanbevelingen voor het veilig gebruik ervan op het werk. Het bevat alle eigenschappen van het product. Van de gevaren en de chemische samenstelling tot informatie over beschermingsmiddelen, veilig gebruik, transport en afvoer. Veiligheidsbladen moeten voldoen aan de belangrijkste eisen uit de REACH Verordening.

Rubrieken

Een veiligheidsblad heeft 16 verschillende rubrieken. Onder elke rubriek is technische en chemische informatie terug te vinden die van belang is voor het werken met de stof of preparaat. Zoals product en leverancier informatie. Maar ook eerstehulp- en brandbestrijdingsmaatregelen. Van groot belang zijn het signaalwoord (gevaar of waarschuwing), de gevaarsymbolen, de gevarenaanduidigen (H-zinnen) en veiligheidsaanbevelingen (P-zinnen). Deze zijn te vinden in rubriek 2. Deze informatie is ook terug te vinden op het etiket van de stof of het preparaat.

Wie stelt een veiligheidsblad op?

De producent, importeur of verdeler van het product is wettelijk verplicht om een veiligheidsblad op te stellen voor een stof of mengsel als het product als gevaarlijk wordt ingedeeld volgens CLP. Tevens is het vanaf 2021 verplicht om de gevaarlijke mengsels aan te melden bij in het Poison Center Notification (PCN)-portal in combinatie met de UFI. Deze UFI-code hoort vanaf dit moment op het etiket van het product te staan.

Door het veiligheidsblad weet de professionele gebruiker:

  • welke gevaarlijke chemische stoffen op de werkplek aanwezig zijn;
  • welke de risico’s aan het gebruik ervan voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers en voor het milieu zijn verbonden;
  • welke nodige maatregelen hij/zij kan treffen voor de bescherming van de gezondheid, de veiligheid en het milieu op het werk

Veiligheidsinformatiebladen zijn dus niet bedoeld voor de particuliere gebruiker, maar ze mogen het blad natuurlijk wel opvragen. Voor de particulier is de etikettering op de verpakking en de eventuele bijgesloten gebruiksvoorschriften. De P- en H zinnen uit het MSDS geven hiervoor de nodige informatie.

Hoe lang is een veiligheidsblad geldig?

Er geldt formeel voor de houdbaarheid van een VIB geen wettelijke termijn. Wij houden daarom een termijn van ongeveer 5 jaar aan. Is er een nieuwe versie beschikbaar, dan ben je verplicht deze in je bezit te hebben. Als er wijzigingen zijn in bijvoorbeeld samenstelling van het mengsel of product, dan is een nieuw veiligheidsblad ook noodzakelijk. Op het veiligheidsblad staat ook altijd de datum waarop het document is samengesteld en de datum van de laatste herziening. Zo kun je altijd terugvinden of je nog een actueel document in je bezit hebt.

Professioneel advies

Heeft u een vraag over één van onze producten? Stuur een e-mail naar ons of bel de Bleko infolijn: +31 (0)320 28 53 53. Onze experts helpen u graag verder.

PearlPaint Group

PearlPaint Group ontwikkelt, produceert en levert vloei- en kneedbare merkproducten voor herstellen, beschermen, onderhouden en reinigen. Alle producten zijn ontwikkeld voor specifieke toepassingen in de woon- en werkomgeving, de bouw en de industrie.

Wij werken met een ambitieus en gedreven team aan onze kwaliteitsmerken waaronder Avis Professional®, BICCS®, Bleko®, Bolivia Professional®, De Parel®, Motection®, Rolith Professional®, Trae Lyx® en Verfijn®.

Wat van waarde voor je is, willen wij beschermen

Hier staan wij voor

Wie een product van een van onze merken kiest, weet een ding zeker: er zijn op geen enkele manier concessies gedaan aan de prestaties die het product moet leveren. Het is meer dan een adequate oplossing voor een probleem. Een optimaal resultaat gaat immers ook over verbruik, gebruiksgemak, werkplezier en veiligheid voor mens en milieu.

We willen vakmensen en doe-het-zelvers helpen om te beschermen wat van waarde is. Door met zo weinig mogelijk middelen en verbruik het hoogst haalbare te realiseren. Daarom zoeken we continu naar de optimale combinatie van maximaal waardevolle oplossingen en het maximaal reduceren van schadelijke chemische ingrediënten en fossiele grondstoffen.

We hebben altijd de juiste oplossing voor de vakman, specialist en consument in uiteenlopende branches. Producten die voldoen aan de hoogste standaard en actuele wetgeving. De waarde die wij zo creëren, maken onze merken geliefd bij de gebruikers ervan.

Maar ons belangrijkste ‘product’ is oplossings- en resultaatgericht samenwerken in de keten. Altijd op maat, met het belang van de klant centraal en het succes van de eindgebruiker voorop. Nieuwsgierig om te ontdekken hoe we producten en processen kunnen verbeteren, zoeken we de verbinding met afnemers en eindgebruikers.

We investeren in partnerschap en langdurige relaties, omdat we geloven dat je alleen dan samen tot optimale prestaties komt. Daarom investeren we ook in vakkennis, veiligheid en werkplezier van onze mensen. Want zij zijn de sleutel tot ons succes. Wil je meer weten over PearlPaint Group? Bezoek dan onze website.

PearlPaint Group
Geef ‘t glans!

Onze merken

Avis Professional

Specialistische coatings en ondersteunende producten

Meer over dit merk

BICCS

Industriële coatings

Meer over dit merk

Bleko

Verdunningen, oplosmiddelen, reinigers en voorbehandelen

Meer over dit merk

Bolivia Professional

Vul-, plamuur- en reparatieproducten

Meer over dit merk

Hydrant

Hoogwaardige jachtlakken

Meer over dit merk

Koopmans

Professionele kwaliteit verf voor de particulier

Meer over dit merk

NaturePaint

NaturePaint is een poederverf voor muren, plafonds, en houten meubels

Nelf

Meesterlijke kwaliteit verven voor de bouw, industrie en timmerfabrieken

Meer over dit merk

Nelf Marine Paints

De expert in coatings voor de nautische sector

Meer over dit merk

Nylo

Specialistische food & protective coatings

Meer over dit merk

Motection

Automotive vloeistoffen

Meer over dit merk

Trae Lyx

Afwerking van houten vloeren, parket, wanden en meubelen

Meer over dit merk

Verfijn

Onderhouden van tuinhout, tuinmeubels en tuinobjecten

Meer over dit merk

Zusex

Houtreparatie en constructieve verlijmingen

Meer over dit merk