Ontweringswater is een veelzijdig product. Voor niet iedereen zijn de toepassingen van ontweringswater bekend. In dit blog leggen we je uit waar je het water voor kunt gebruiken.
Wat is ontweringswater precies?
Ontweringswater bestaat voornamelijk uit water vermengt met een klein deel oxaalzuur. Oxaalzuur is een relatief mild zuur en wordt ook wel zuringzuur genoemd. De zuivere watervrije stof komt voor als een wit kristallijn poeder. Het zuur is matig oplosbaar in water. In de natuur komt dit zuur voor in onder andere: rabarber, cacao, noten, bessen, bieten, spinazie en postelein. Ontweringswater heeft precies de juiste verhouding tussen water en oxaalzuur. Het is kant en klaar voor gebruik en hoeft niet verdund te worden.
Hoe werkt ontweringswater?
Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt ontweringswater voor het verwijderen van ‘het weer’ in bepaalde producten. Door vocht kan hout verweren. Hierdoor ontstaan er in de loop van de tijd vlekken in hout. Dit is een chemisch proces dat ik hieronder verder toelicht. Ontweringswater zorgt ervoor dat dit chemische proces wordt gestopt en zelfs wordt teruggedraaid. Daarom is het verstandig om na het gebruik van ontweringswater de behandelde plek goed na te spoelen met water. Hierdoor wordt de werking van ontweringswater gestopt.
Toepassingen met ontweringswater:
1. Verweerde plekken op hout
houtpallet verkleurdOnbehandeld hout is gevoeliger voor weerplekken. Een groep van chemische verbindingen in hout, polyfenolen genaamd, kunnen reageren op vocht. Hierdoor ontstaat een chemisch proces waarbij de polyfenolen omgezet worden in chinonen. Polyfenolen zijn kleurloos, echter chinonen hebben een bruine kleur. Door dit chemische oxidatieproces worden de uiteindelijke verkleuringen gevormd. Is het oxidatieproces te ver gevorderd, dan zal ook ontweringswater de vlekken niet meer kunnen verwijderen.
2. Vergrijsd hout
Net zoals bruine en gele vlekken in hout, ontstaat vergrijsd hout ook bij onbehandeld hout. Dit komt door de weersinvloeden waaraan het hout wordt blootgesteld. Veel mensen vinden deze natuurlijke vergrijzing mooi. Echter het hout zal daardoor wel eerder gaan rotten omdat er geen aanvullende bescherming aanwezig is. De vergrijzing van het hout komt doordat de natuurlijke kleurstoffen in de bovenste lagen van het hout worden weggespoeld door regen. Ook UV licht zorgt voor een vervaging van de natuurlijke kleuren. Hout zal daardoor ook niet op elke plek op dezelfde manier vergrijzen. Met ontweringswater kun je het hout weer haar oorspronkelijke kleur teruggeven. De zuren in het water halen de nog aanwezige kleurstoffen op en verdelen deze over de behandelde plekken.
3. Groene aanslag
Groene aanslag is een natuurlijke groei van algen. Je ziet groene aanslag met name op plekken waar weinig zonlicht komt. Juist als de dagen korter worden en het vaker regent zie je dat je mooie terras of schutting groener en groener wordt. Ook hier kun je ontweringswater gebruiken. Het zorgt ervoor dat de groene aanslag van je schutting en tuinmeubilair verdwijnt. Groene aanslag op tegels kun je beter met een ander product verwijderen. Hiervoor zijn er speciale producten in de markt beschikbaar.
4. Vliegroest
Vliegroest bestaat uit in de omgeving aangevoerde kleine roestdeeltjes. De kenmerken hiervan zijn een ruw aanvoelend bruin oppervlak of een oranje waas. Ontweringswater kan gebruikt worden om vliegroest van bijvoorbeeld autolak te verwijderen. Dit moet dan wel kort na de verontreiniging gebeuren. Vliegroest dat al langer aanwezig is kan het beste met een vliegroestverwijderaar worden weggehaald.
5. Kalkaanslag op polyester
Ook kalkaanslag op bijvoorbeeld polyester boten, kun je gemakkelijk verwijderen met ontweringswater. De kalkdeeltjes worden door het ontweringswater opgelost. Ook hier is het van belang om na de tijd het goed na te spoelen met water.
6. Bloed en roest vlekken
Bloed- en/of roestvlekken in textiel of steen kun je aanpakken met ontweringswater. Net zoals vliegroest zal het water zorgen voor het losweken en oplossen van de vervuiling. Hiervoor leg een een doek besprenkelt met ontweringswater op de vervuilde plek en laat je deze een uur liggen. Na de tijd goed naspoelen met water.
Nog niet alles duidelijk?
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Of heb je te maken met een uitzonderlijke situatie waarbij je niet goed weet welk product je moet toepassen? Neem contact met ons op. Wij helpen je aan het juiste antwoord.