Het voorjaar komt er langzaam aan. De tijd om je buitenschilderwerk onder de loep te nemen. In dit blog geven we je tips om goed aan je klus te beginnen en deze mooi af te ronden. Dat geeft veel voldoening en bespaart je kosten.
1.Temperatuur
De buitentemperatuur is belangrijk voor een goede hechting en droging van je verf. In de winter is de temperatuur vaak te laag. Hierdoor verdampt het vocht uit de verf niet en kan de verf dus dagen nat blijven. Ook bestaat er de kans op bevriezing. In de zomer is de temperatuur vaak te hoog. Hierdoor droogt de bovenste laag van de verf, voordat al het vocht uit de verf is verdampt. Dit kan later tot blazen in je schilderwerk leiden. Bij verf wordt ook gesproken over open tijd. Dit is de tijd die de verf kan vloeien voordat de eerste droging merkbaar wordt. Hoe hoger de temperatuur hoe korter de open tijd zal zijn. De ideale temperatuur is tussen de 15 en 20 graden. Dit is niet alleen prettiger werken met de verf, maar ook een aangename temperatuur voor jezelf.
2. Ontvetten en schoonmaken
Verf hecht beter op een schone en ontvette ondergrond. Groene aanslag kun je op verschillende manieren verwijderen. Een mengsel van heet water met groene zeep of schoonmaakazijn kunnen je hierbij helpen. Tegenwoordig zijn er ook reinigers die speciaal ontworpen zijn om groene aanslag te verwijderen.
Het ontvetten van het te schilderen hout doe je voordat je gaat schuren en eventueel plamuren. Door het hout eerst te ontvetten bespaar je jezelf een hoop moeite bij het schuren. Je hoeft de aanwezige viezigheden dan niet weg te schuren en je schuurt ze ook niet in het hout. Anders heb je kans dat je verf minder goed en mooi hecht. Over het ontvetten hebben wij een andere blog beschikbaar; https://www.blekochemie.nl/blog/ontvetten-waarom-en-hoe-voor-de-professional-en-de-doe-het-zelver
3. Plamuren en kitten
Voordat je gaat schilderen maak je eventuele kieren of scheuren dicht. Gebruik hiervoor een goede plamuur. Er zijn op de markt diverse plamuren beschikbaar voor de diverse ondergronden maar ook voor de verschillende afmetingen van de kieren. Gebruik plamuur ook altijd spaarzaam en in dunne lagen. Hout werkt namelijk altijd. Niet elke plamuur kan tegen deze natuurlijke werking. En daardoor kunnen er bij het gebruik van de verkeerde of teveel plamuur weer nieuwe scheurtjes ontstaan in de laklaag.
Een kit wordt gebruikt om scheurtjes te vullen tussen twee werkende delen. Hierbij is dan vaak sprake van verschillende materialen. Gebruik hierbij van een overschilderbare acyllaatkit is dan ook een must. Zoals als de naam als zegt is deze kit wel overschilderbaar in tegenstelling tot een siliconenkit. Let dus goed op bij het gebruik van een kit, je wilt de kit tenslotte in dezelfde kleur kunnen schilderen zodat het één mooi geheel wordt.
4. Schuren
Na het ontvetten en kitten kun je beginnen met schuren. Dit doe je om eventuele oude verflagen te verwijderen. Maar ook bij onbehandeld hout, moet je voordat je gaat schilderen eerst schuren. Hierdoor wordt het oppervlak wat ruwer en dat zorgt voor een betere hechting van de verf. En door een betere hechting krijg je een mooier eindresultaat. Schuurpapier heeft verschillende soorten korrelgrootte. Hieronder staat in het kort samengevat welke grootte je waarvoor kunt gebruiken:
- Oude verflagen of roest verwijderen: 60-80
- Schuren van nieuw hout: 80-120
- Opschuren van bestaande verflagen in redelijke staat: 120-150
- Opschuren van goede verflagen: 180-220
- Opschuren tussen nieuwe verflagen: 240
Daarnaast zijn er natuurlijk diverse mogelijkheden om met de hand of machinaal te schuren. Kijk of jouw voorkeur past bij het te schuren oppervlak.
5. (vochtig) hout voorbehandelen
Is het hout ontvet, gekit en geschuurd? Dan is het tijd voor de volgende actie. Hierbij moet er goed worden gekeken of het hout nog vochtig is. Ga je hout schilderen waarin nog vocht aanwezig is, dan heb grote kans dat je schilderwerk gaat bladderen. Door de verf wordt het hout afgesloten en het nog aanwezige vocht zal alsnog een uitweg zoeken. Zorg er dus voor dat het hout droog is voordat je begint met schilderen. Laat het hout eerst goed drogen of gebruik een goede grondverf. Grondverf zorgt ervoor dat er geen nieuw vocht in het hout kan dringen en het nog aanwezige vocht wel kan verdampen. Een goede professionele grondverf zorgt zelfs voor een bescherming van een aantal maanden. Hierdoor heeft het hout alle tijd om te drogen.
6. Schilderen
Gebruik bij het schilderen een hoog kwalitatieve verf. Dit bespaart je uiteindelijk in de kosten doordat deze verven over het algemeen veel langer bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Heb je nog een restant verf over, bewaar deze dan goed voor een volgende keer. Mocht de verf te dik zijn om goed te kunnen verwerken, dan kun je deze verdunnen met terpentine. Let wel, dit kan alleen met een verf op alkydbasis. Gebruik voor het verdunnen een goede terpentine, zodat het vloeien van de verf niet te lang maar ook niet te kort duurt. Ook hier geldt vaak dat goedkopere soorten minder goed werken.
7. Reinigen materiaal
Ben je klaar met het schilderen, zorg dan voor een goede reiniging van de gebruikte materialen. Hierdoor kun je ze bij een volgende klus gemakkelijk weer inzetten. Er zijn diverse kwastenreinigers op de markt, de bekendste is terpentine. Ook hiervan zijn er diverse varianten, kies er één die het beste bij jouw situatie past. Laat je kwasten en rollers twee uur weken en maak ze dan schoon met een droge doek. Pas op bij het gebruik van de diverse reinigers. De doeken kunnen als je ze in een prop weglegt, zelf ontbranden. Laat gebruikte doeken daarom ook altijd uitgevouwen opdrogen. Gooi gebruikte spullen niet zomaar bij het restafval, maar breng dit breng naar een KCA depot.