Voor je begint aan je nieuwe klus, is het ontvetten van het te behandelen oppervlak het eerste en misschien wel het meest belangrijkste deel van de klus. Waarom? Dat vertel ik je verderop in deze blog. Ook welke producten je het beste kunt gebruiken, leg ik je uit. Kortom, na het lezen van mijn blog weet je precies hoe je elke klus begint.
Waarom is ontvetten zo belangrijk?
Ongetwijfeld heb je al heel vaak te horen gekregen dat je moet ontvetten, maar waarom is dit nu zo belangrijk? Door de te behandelen oppervlakten alleen schoon te maken met een basic product, verwijder je helaas niet alle vetten en viezigheid. Een goede ontvetter zorgt er juist voor dat deze vetten worden opgelost. Daardoor krijg je een betere hechting van de verf aan het oppervlak. Een veel gemaakte fout is om eerst te beginnen met schuren en daarna te ontvetten. Het moet juist andersom. Door eerst te ontvetten voorkom je dat je het vet en de viezigheid in het hout schuurt. Doorzichtige puntjes in je schilderwerk zijn dan verleden tijd. Daarnaast bespaart het je ook moeite, schuurpapier en tijd. Je hoeft de viezigheid namelijk niet weg te schuren. Elk te behandelen oppervlak, zelfs nieuw hout, ontvet je eerst. Zo krijg je het mooiste resultaat.
Welke ontvetter is geschikt?
Er zijn verschillende ontvetters. In de basis zijn ze gelijk, ze ontvetten. Alleen is niet elk oppervlak hetzelfde en ook de vervuiling kan verschillen. Let er daarom op dat je de juiste ontvetter gebruikt voor elke klus. Om je hierbij te helpen staan hieronder de meest gebruikte ontvetters en leg ik je de belangrijkste verschillen uit.
Ammoniak
Dit is de meest bekende vloeistof gebruikt voor ontvetten. Niet alleen voor schilderwerk, maar ook voor het ontvetten van ovens, ruiten, spiegels etc. Het is een erg goedkoop middel waarmee je uitstekend resultaat kunt behalen. Ammoniak in de pure vorm is een gas, opgelost in water heet het ammonia. Let bij het gebruik van deze vloeistof op het percentage ammoniak. Bij een hoger percentage kan het ook gebruikt worden voor het logen van hout. Naast de vetoplossende functie heeft ammonia ook een bleekfunctie. Pas dus op met het gebruik op gekleurde stoffen. Daarnaast gebruik je dit product alleen in een goed geventileerde ruimte, de damp van ammonia is niet prettig en giftig. De schoongemaakte oppervlakte moet je ook naspoelen met water. Dit om de blekende functie te stoppen.
Verfreiniger / B-Clean
Deze ontvetters hebben ook een goede werking maar dan zonder vrijkomende chemische dampen, zoals bij ammonia. Sommige van deze ontvetters laten een lichte glanslaag achter en zijn daardoor beter geschikt voor het reinigen van voorwerpen die geen schilderlaag nodig hebben. De krachtige reinigingseigenschappen kunnen dan goed gebruikt worden in bijvoorbeeld (professionele) keukens.
Een niet schuimende reiniger, bijvoorbeeld B-Clean, is fosfaatvrij en biologisch afbreekbaar. Dit is de ideale vervanger van ammonia. De ondergrond hoeft namelijk niet te worden nagespoeld bij een normale vervuiling en de nadroogtijd is verkort. Ook heb je geen last van hinderlijke dampen. De reinigende en ontvettende werking is echter niet minder dan bij ammonia.
Alcohol
Ethylalcohol en isopropanol zijn beide alcoholen waarmee ontvet kan worden. Ze zijn makkelijk oplosbaar in water en kunnen worden gebruikt als veelzijdig oplosmiddel of ontvetter. De alcohol verdampt vrij snel en laat weinig residu achter. Het verschil tussen deze twee alcoholen is dat ethanol een primaire alcohol is ( wordt ook gebruikt in dranken) en IPA is een secundaire alcohol, deze is niet geschikt voor consumptie. Voor het ontvetten van specifieke onderdelen, bijvoorbeeld printplaten en natuursteen, wordt vaak IPA gebruikt. Vanwege de minder krachtige werking dan de eerder genoemde ontvetters, wordt alcohol in de schildersbranche niet vaak gebruikt als ontvetter.
Andere ontvetters
Natuurlijk zijn er nog andere ontvetters. Zo zijn HD60, E60 krachtige ontvetters. Deze worden vooral gebruikt in de industrie en autobranche. Deze reinigers zijn vooral gericht op het verwijderen van olie, teer, vet en andere industriele vervuilingen. Voor sterk vervuilde muren en plafonds kunnen deze ontvetters ook worden gebruikt. Wel moet er nagespoeld worden met water. Ook xyleen werkt op deze manier, alleen is het krachtiger. Het nadeel van xyleen is dat het agressiever en brandbaarder is.
Na het ontvetten komt schuren
Nadat je het de behandelen oppervlak goed hebt ontvet kun je beginnen met schuren. Dit bevordert de hechting van de verf nog meer. Na het schuren is het niet nodig om opnieuw te ontvetten. Wel moet je de oppervlakte nog goed stofvrij maken. Dit kan eenvoudig met een zachte schilders stoffer of met een vochtige doek.
Nog niet helemaal duidelijk?
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Of heb je te maken met een uitzonderlijke situatie waarbij je niet goed weet welk product je moet toepassen? Neem contact met ons op. Wij helpen je aan het juiste antwoord.